Diary About Giveaway Review



Follow|Home
Jun 19, 2011 | 9:39 PM | 0comments
abah,adek tak pernah menyesal jaga abah time abah sakit dulu.adek suka.walaupun penat tapi adek tak pernah tunjuk kat abah yang adek penat. adek yang paling manja dengan abah kan berbanding dengan abang. abah rasa abang jelous tak? biar lah diakan..adek selalu teman abah kat rumah. abah selalu mintak tolong kat adek. abah selalu backup adek kalau adek kena marah dengan mama sebab tak basuh kasut sekolah lagi tapi cepat-cepat abah pergi basuh kasut adek kan. sebab adek kan budak2 lagi time tue.lagi satu,kalau adek yang basuh mesti tak ilang kotor tu kan..then abah ambil balik dan basuh balik sampai bersih sebab abah tak nak anak kesayangan abah nie pergi sekolah dengan kasut dan baju yang kotor.. adek ingat lagi masa tue adek kuar rumah pegi main sampai senja.. abah marah dekat adek.abah kunci pintu.sampai kan mama pun tak boleh masuk..hehe..abah pernah nak selam adek dalam tong air sebab adek pergi main dengan jiran yang bukan bumiputra..abang takut dorang apa2 kan adek..adek tahu abah care pasal adek.adek nie gatai kan..pagi2 jew bila celik jew mata nie terus pergi intai someone yang duduk kat belakang rumah kita..kalau abah nak tahu dia tue bakal pakwe tak menjadi adek..pernah satu pagi bila tengah intai,adek tak perasan yang abah ada.tetibe abah tegur "intai sape?" adek jawab tue tengok budak2 tue..padahal tak ada pun budak kat situ..maaf yer abah,adek dah tipu abah..masa abah sakit pun adek tak pernah tinggal kan abah seorangan kat rumah..adek teman abah kat rumah.. bila sakit abah datang,abah panggil adek, adek pimpin abah. adek kipas kan abah bila abah panas..adek tahu abah tak boleh panas sebab abah ada asma..tak pe adek sanggup kipas abah dengan tudung periuk..
abah selalu di masukkan ke hospital.dah boleh kata hospital tue rumah ke dua bagi abah. pada suatu hari tue,abah kena tahan kat wad.kami bergilir jaga abah.kami pulak rasa macam hospital tue rumah ke dua bagi kami. abang jaga pagi sampai petang then balik ambik adek lak..sebab turn adek waktu malam.kira adek kena tido kat hospital tue lah..adek lap badan abah, abah kurus sangat.sampai tak ada tulang langsung.kering jew.nape adek tak ikut abah ek?adek berisi jew..hehe..pagi tue abah ada pesan dekat adek "adek,belajar bersungguh-sungguh sampai pabdai tau,sampai berjaya"..adek ingat lagi.adek angguk dan senyum jew. tetibe sakit abah datang.sampai kan abah turun dari katil dan abah baring kat bawah..adek nangis jew.nurse datang dan angkat abah tido atas katil tapi tak nak.adek nampak kepala abah terhantuk dekat lantai.adek tolong nurse tue angkat abah.dorang pindah kan katil abah..dorang letak dekat dengan kaunter..sebab senang dorang nak pantau..tiba tiba doktor panggil adek.doktor suruh telifon mak n family lain suruh datang.time tue adek dah tahu yang ajal abah dah nak sampai.adek masuk tandas dan telifon abang.tersekat2 adek cakap ngan abang.abang ngan mama terus datang.adek nangis lagi..adek tengok banyak sangat wayar kat badan abah,adek tak sanggup nak tengok.doktor masukkan wayar dalam mulut abah.doktor cakap paru2 abah hancur..adek sedih sangat..tue lah abah banyak sangat merokok.
doktor cakap-cakap kat mama yang kena hantar abah ke teluk intan sebab dekat taiping alat dah abis.jauhnya teluk intan.adek takut sesuatu akan berlaku dalam perjalanan tapi adek pun tak paham kenapa dorang tak hantar pun abah.adek2 abah dan orang2 kampung dah ramai datang.ya allah apa nak jadi nie..dah sampai masa abah ke?..time tue abah masih boleh cakap.abah mintak maaf kat semua orang yang ada kat situ..mama pergi kt sebelah abah dan bisik kat telinga abah.abang pun buat jugak then tiba giliran adek..adek bisik kat telinga abah yang adek mintak maaf sangat2.dan adek sayang abah..
tapi tak tahu lah masa tue abah sedar lagi ke tak.tak putus2 kami bacakan surah yassin kat abah..dah lewat malam,abang suruh adek tidur kat atas katil tapi adek duduk atas kerusi jew.tak boleh lelap mata masa tue.tiba2 doktor datang bercakap dengan mama..dorang nak cabut wayar abah..sebab ape dorang nak cabut?dorang kejam? mama cakap biarlah abah pergi dengan tenang.tak nak abah tersiksa sakit macam nie.kami hanya mampu tengok jew dorang cabut wayar pernafasan abah..dan abah pergi buat selama lamanya..adek nangis dalam pelukan abang.abah pergi meninggalkan duniawi,
abah tinggal kan mama,abah tinggal kan abang dan abah tinggalkan anak abah  perempuan satu-satunya.. 
nanti siapa yang nak backup adek bila mama marah? sape yang nak kurung adek lagi? siapa yang nak tolong basuhkan kasut sekolah adek? adek rindu abah.walaupun dah 5 tahun abah pergi tapi rasa macam baru semalam abah dengan adek.adek nak abah tahu yang adek sayang sangat sangat sangat dekat abah..adek doakan abah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..


                                
                                    
                                   
                                       al fatihah untuk abah tersayang

best info !

Older Post | Newer Post